Mačiatko

Kde bolo tam bolo, bol jeden gazdovský dvor kde gazda choval veľa domácich zvierat. Každý rok pribudli do dvora nové mláďatká. Veselo sa ozývalo z každého kúta záhrady čivkanie kuriatok. Bolo veľmi jednoduché pomýliť si ich s húskami a kačičkami. Mama krava hrdo ukazovala svoje teliatko a mama kobyla tiež hrdo sledovala svoje nádherné žriebätko. Biela koza sa pýšila dvoma kozliatkami a z ohrady ovečiek sa ozývalo bľačanie jahniat. Dunčo sedel pri búde a pozoroval malé šteniatka ako sa naháňajú. Mama mačka sa vyhrievala na slniečku a dávala pozor na svoje mačiatko, ktoré sa hralo s klbkom vlny. Vtom zbadala myš, a už aj sa vydala na lov.

 

Mačiatko si každé ráno poprosilo o mliečko. Dnes ráno sa dievčatko ponáhľalo do materskej školy a zabudlo mu mlieko naliať do misky. Mačiatku sa chcelo piť a aj chcelo mamu dievčatka poprosiť, ale vtom zabudlo, ako mačiatka prosia. Ako tam tak stálo, zahanbilo sa a utieklo na dvor. Na gazdovskom dvore stretlo kravu. „Prečo si smutné mačiatko?“ „Lebo chcem piť mliečko a zabudlo som, ako prosia mačiatka“. „To je jednoduché, povedz múúúú-múúúúú-múúúúú. Ja tak vždy poprosím a gazda mi dá čerstvej trávy, alebo voňavé seno“ povedala krava. „Nie, tak prosia kravy a teliatka, mačiatko tak neprosí. Ďakujem za radu a dovidenia“ pozdravilo a odbehlo. ďalej. Na dvore stál kôň a pýtal sa: „Prečo plačeš mačiatko?“ „Lebo chcem piť mliečko a zabudlo som, ako prosia mačiatka“. „To je predsa jednoduché. Povedz mihihihi – mihihihihi a dievčatko ti dá mliečko. Ja vždy tak prosím“ povedal kôň. „Nie, tak prosia kone a žriebätká, ale nie mačiatka. Ďakujem za radu a dovidenia“ povedalo a so zvesenou hlávkou išlo ďalej. V tom zbadal mačiatko pes. „Prečo si smutné mačiatko?“ „Lebo chcem piť mliečko a zabudlo som, ako prosia mačiatka“. „To predsa je jednoduché. Povedz hav-hav-hav a dievčatko ti dá mliečko. Ja vždy tak prosím“ povedal pes. „Nie, tak prosia psíkovia a ich šteniatka, ale nie mačiatka. Ďakujem za radu a dovidenia“ poďakovalo sa a pomaly išlo ďalej. V ohrade bola prasnica, ktorá učila mladé prasiatka ako sa majú kúpať v mláke. Zbadala smutné mačiatko a tak zavolala naňho „Prečo si smutné mačiatko?“ „Lebo chcem piť mliečko a zabudlo som, ako prosia mačiatka“. „To je predsa jednoduché. Povedz kroch-kroch-kroch a dievčatko ti dá mliečko. Ja vždy tak prosím,“ povedala prasnica. „Nie, tak prosia prasiatka, ale nie mačiatka. Ďakujem za radu a dovidenia“ znova sa poďakovalo mačiatko a kráčalo po záhrade ďalej. Koza obhrýzala krík so šípkami a napomínala svoje nezbedné kozliatka. Zbadala mačiatko a zvedavo podišla k nemu. Ako to, že mačiatko sa samo túla po záhrade? Čo sa stalo? „Prečo si smutné mačiatko a prečo si dnes ráno takto samo v záhrade?“ „Lebo chcem piť mliečko a zabudlo som, ako prosia mačiatka“. „Ach maličké mačiatko, to je jednoduché. Povedz me-e-e-e, me-e-e-e-, me-e-e-e-e a dievčatko ti dá mliečko. Ja vždy tak prosím,“ povedala koza. „Nie, tak prosí koza a kozliatka, mačiatko tak neprosí. Ďakujem za radu a dovidenia“ zamňaučalo a pohlo sa ďalej.

 

Ako tak beznádejne kráčalo mačiatko cez záhradu, zbadala ho veľká pruhovaná mačka od susedov. „Prečo si smutné mačiatko?“ „Lebo chcem piť mliečko a zabudlo som, ako prosia mačiatka“. „To však predsa vieš, všetky mačky povedia mňau-mňau-mňau.“ „Áno áno, tak prosia mačiatka!" zrazu sa rozpamätalo mačiatko. Ďakujem za radu a dovidenia“, potešilo sa a naradovane sa rýchlo ponáhľalo za dievčatkom. Po ceste veselo mňaukalo na všetky zvieratká, ktoré doteraz stretlo. Až napokon pribehlo k dievčatku a štastne spustilo „Mňau-mňau-mňau, prosím si mliečko.“ Dievčatko išlo za mamičkou a požiadalo pre mačiatko mliečko. To už veľmi vyhladlo, kým sa dozvedelo ako má prosiť. Spolu dali mačiatku do misky mliečko a ono ju celé vypilo. Odvtedy veru mačiatko nezabudlo, vždy pekne poprosilo mňau-mňau-mňau a dostalo od dievčatka obľúbené mliečko.


Edukačný rozmer – deti sa učia spoločenskému správaniu a používať „čarovné slovíčka“ ako sú prosím, ďakujem, dobrý deň a dovidenia. Cez príbeh mačiatka pochopia, že ako sa správame k druhým, ako rozprávame, tak sa nám budú správať druhí ľudia k nám. Taktiež poznávajú domáce zvieratá podľa tvaru tela, pohybu a zvuku, ktorý vydávajú.