Zúbková víla

Zúbková víla má plné ruky práce. Každú noc chodí zbierať mliečne zúbky, ktoré cez deň vypadli deťom a teraz ležia pod ich vankúšmi. Za odložený mliečny zúbok necháva pod vankúšom deťom peniažky. Jedného dňa mamička chystala dcérku na výlet. Tá išla do kuchyne a za chvíľku sa odtiaľ ozval hlasný krik „Mamíííí“. Rozbehla sa za ňou a vtedy jej cez slzy povedala „Mami, vypadol mi zub!“ Nebolo by na tom nič zvláštne, však sa jej už kýval snáď celý mesiac. Akonáhle toto dieťa zbadá, že jej odniekadiaľ tečie krv hoci malá odrenina na kolienku je z toho veľmi vystrašené. Netrápi ju, že ju to bolí ani že tam bude mať modrinu. Najdôležitejšia je tá krv, ktorú keď vidí tak sa jej začne točiť hlava. Hneď jej pozrela do úst, ktorý zub to bol. Keď zbadala, že práve ten, ktorý sa jej kýval a nie iný, uľavilo sa jej. Vzala dcérku hneď do kúpeľne, aby si išla ústa vypláchnuť. Spýtala sa jej, ako sa to stalo a ona na to, že si otvárala zubom fľašku na pitie a zub vypadol. Nebolelo ju to vôbec, takže zúbok sa nevyštiepil, proste vypadol. Ocino ju tiež tíšil a povedal jej, že teraz je z nej ozajstná predškoláčka. Dcérka sa na veľkú školu veľmi tešila, utíšila sa a aj zabudla, že pri tom trošičku tečie krv. Keď sa ukľudnila tak sa potešila, že v noci k nej príde zúbková víla. V tom si uvedomila, že zúbok jej síce vypadol, ale nevšimla si kam sa zakotúľal. Keď začali zub hľadať, prevrátili hore nohami celú kuchyňu a zúbka nikde. Dcérka tvrdila rodičom, že ho určite nezjedla. Doľahol na ňu smútok, že teraz k nej víla nepríde. Rodičia ju presvedčili, že ona o tom vie a že aj keď jej vypadol nebude robiť nič z toho, že ho nenašli.

 

Zúbková víla tancovala na lúčine v kruhu nádherných víl s kvetmi, včielkami a lienkami. Počula, ako dievčatko plače a hľadá vypadnutý zúbok. Ale čo to, čo to? Dievčatko otváralo fľašu na pitie zúbkami? Veď to sa nesmie! To si môže poškodiť sklovinu aj na ostatných zúbkoch! „Ale nič to, ja jej ho pomôžem pohľadať“ povedala a išla sa za ním pozrieť. V noci, keď dievčatko spinkalo, prišla čarovná zúbková víla, zúbok našla zakotúľaný pod postieľkou, odložila ho pod vankúšik a pridala aj maličký peniažtek. „Už keď som tu, tak sa pozriem či si dievčatko pred spaním vyčistilo zúbky. Ach jaj, zase išla spať bez umytia zúbkov! Dnes jedla koláčik od babky, sladkú lízanku, aj kúsok orieškovej čokolády. Veď sa jej budú zúbky kaziť, keď sa o ne nestará. Všetci vedia, že koláče a sladkosti chutia výborne, ale keď je ich priveľa, môžu spôsobiť bolesti zúbkov“ rozmýšľala.

 

Na druhý deň ráno pozrela Lenka pod vankúšik. Jej očká zažiarili, keď tam našla peniažtek. Bola štastná prešťastná, že na ňu víla nezabudla. „Ani si nemusím umývať zúbky a budem dostávať peniažky“ smiala sa. Nevedela však, že zúbková víla počuje aj na druhej strane sveta to čo si deti myslia a hovoria. „No počkaj všetečnica, dám ti príručku“ zastrájala sa zúbková víla. Urobila čáry-máry-láry-fáry-fuk a zúbok vedľa toho vypadnutého dievčatko zrazu veľmi rozbolel. „Au-au-au-bolí ma zúbok“ volalo dievčatko na mamičku. Starostlivá mamka zobrala dcérku k pani zubárke. Tá skontrolovala zúbky a povedala im, že keď na jeseň pôjde dievčatko do školy, lebo má 6 rokov, tak vtedy sa mliečne zúbky postupne začnú vymienať za trvalé ktorých bude spolu až 36. Sú väčšie, pevnejšie a dorastú postupne, nie naraz. Kvôli tomu jej vypadne ešte veľa mliečnych zúbkov. Pri tom môže z ďasna vytiecť aj pár kvapiek krvičky, ale to nič zlé nie je. Pani zubárka pripomenula dievčatku, že o zúbky sa musí starať a preto ich treba pravidelne čistiť. Lebo ináč sa jej zúbky budú kaziť a bude mať umelé ako starý rodičia. „Chceš mať umelé zuby? spýtala sa zubárka. Nie, nie, ja si už budem zúbky čistiť“, sľubovalo dievčatko. Odvtedy si každé ráno, na obed a každý večer dievčatko pekne vyčistilo zúbky so zubnou kefkou a naučila sa používať aj zubnú niť. Kedže poctivo dodržala to čo sľúbila, zúbková víla jej odčarovala boľavý zúbok a znova dostala peniažtek za každý vypadnutý mliečny ako za odmenu.

 

Edukačný rozmer - deti sa oboznamujú s ústnou hygienou a aj návykom čistiť si zuby. Dbajú na pravidelné dodržiavanie a zároveň sa učia ako majú pri čistení postupovať zubnou kefkou a s niťou. Vedia, že raz za rok absolvujú prehliadku u zubárky na ktorej ich pochvália keď poctivo dodržiavajú to čo sa naučili.